This is the interior design of a model room for a condominium in Zhuozhou, Hebei province. Our commission was to design interior and landscape of this project. Because this site is easily accessible from the highway exit of Zhuozhou, this project targeted the consumers who directly visit by automobiles from Beijing city. As a result, high-class image of condominium was requested on the design. This is 2 stories building facing on the South and has total floor area of 300 square meters. After the stage for the structural frame construction, the interior structural walls were dividing the interior space in relatively small rooms, except for the vaulted ceiling space on the 1st and 2nd floor, and the living room. At first as our design process, the structural walls and non-structural walls were sorted out. Then, the unnecessary non-structural walls were either tore down or replaced to the translucent glass wall to keep the continuity of the spaces. In this way, space around the staircase successfully have fluid spatial characteristic, at the same time the interior became very open.

Wooden box
There is always space that needs to be closed on the each floor. Those spaces are designed as wooden boxes surrounded by wooden boards. The study room, the bed room, and the kitchen on the 1st floor, the bed room and 2 water supply areas on the 2nd floor, total 5 rooms are designed as wooden boxes made out of 5 millimeter thick plywood painted on top. The storage furniture is built in between the wooden boxes and the existing walls. Most of the developers in China do not favor built-in furniture but setting up independent furniture after completing the construction to make the interior space larger. However, our client accepted our idea of built-in furniture even though the space could relatively look smaller. . There are also other solutions for the space between those wooden boxes and existing walls. It becomes a small garden on the 1st floor entrance, and also the inserted couch on the 2nd floor living room. The ambient light on the bottom of the 3 wooden boxes on the 1st floor also make the wooden boxes look floating on the space.

The continuity of the spaces
The continuity of the spaces was meant to be kept, except for the wooden boxes. The ceiling and wall material for each exterior and interior space of the wooden boxes are chosen differently. The use of resembling materials makes more continuous space. Those boxes never attach to each other and the gap between those boxes makes them appear more independently. The paints on the 1st floor ground material and the beige marble stone on the 2nd floor ground material continue outside of wooden boxes. Using the different materials for the outside of boxes emphasize the continuity for the outside space of the wooden box. The handrail for the vaulted ceiling space is made out of special boards, which the translucent acrylic panels are sandwiching bamboo panels. This corresponds to the name of the condominium, Bamboo House.


Project name:
Bamboo House
Design:
Beijing Matsubara and Architects
Architect:
Hironori Matsubara, Fang Liang
Address:
Zhuozhou, Hebei province, China
Site area:
468.2 sq.m
Building area:
160.8 sq.m
Total floor area:
288.0 sq.m
Structure:
RC+brick
Design period:
April, 2006 C August, 2006
Construction period:
September, 2006 C January, 2007
Construction:
Beijing City Interior Construction
Client:
Hebei Longjitaihe Group co., Itd.
Photographer:
Yang Cao
Website:
http://www.zhuyutang.com