Liuliqiao office
The Waving Roof
on the Music Notes

This is the Marine cultural and Pop music center with the waving roofed buildings that were scattered around the site where is divided by five lines.

The site locates where the sea and the ground meet. Our design creates this location as the intermediate place between the sea and the ground. This is not the hard, immovable world of the ground and also not the floating world of the sea. This scheme was planned to be the intermediate place where the world of the sea and the ground interact. The site was divided in 4 belts by 5 lines and creates public spaces where hardness and softness coexist by facilitating the waving roof buildings. The roof becomes as the water surface and the spaces under the roof becomes as in water.

Rooms filled with each program become boxes. These boxes are placed freely on the 4 belts of the site as if they are floating musical notes on the staff notation. The waving roofs connect those boxes by covering them up. A gap between the roof and the box becomes a public space. This public space enriches the value of tourism for this design. It also attracts both foreign and domestic users and tourists to this building.

The site forms the shape of U. The given programs are, once again, categorized in 3 zones (Zone 1: music zone, Zone 2: marine culture zone, Zone 3: commercial zone). By spreading those zones, this design tries to achieve creating facilities where people can feel the sea everywhere in the site.

The boxes under the waving roof have reinforced concrete column, and steel beam structure. Those boxes are occasionally surrounded by concrete walls to close up the space and sometimes surrounded by glass panels to open up the space. The openness of the boxed spaces is adjustable for different functions.

The idea of this design is kinetic waving roof as it breathes. For structural systems, by sandwiching dampers between the roofs and the boxes, the waving roof shakes largely during the earthquakes, but its shake does not transfer to those boxes underneath. For the thermal environment, the upper surface of the truss has metallic panel with high thermal conductivity to prevent the sunlight. The lower surface of the truss has a waterproof layer. By letting the air stream through the space between those upper and lower surfaces of 1.5 m height truss, the roof becomes "breathing roof".

The metallic panels on the upper surface of the truss are solar power generating panels. Moreover, the building employs the efficient technologies for the thermal transferring system by using seawater that has relatively consistent temperature through the year. The entire building is supported by sustainable technologies.

 


Project name
Kaohsiung Maritime Music Center
Design:
Beijing Matsubara and Architects
Architect: Hironori MATSUBARA, Norio KATSUTA, Liu Yun, Li Zhichao, Kazunori YAMAGUCHI,
Yasuko TARUMI
Address: Kaohsiung, Taiwan,CHINA
Site area: 118900 sq. m.
Building area: 32140 sq. m.
Total floor area: 67410 sq. m.
Structure: RC+S
Design period: May. 2010