Liuliqiao office

í˝Dining space made by various combinations of Chinese craftsmanship

The site is located in a residential area, adjacent to the east side of Beijing Third Ring Road. This is a renovation project of an old building made into a Japanese restaurant.

As Manzo Bar (designed by BMA 2005) was to move, BMA was requested to design the interior space again. In April 2011, the project started from demolishing the interior decoration of the former Chinese restaurant with a floor area of 380sq.m. Having exposed the existing building frame to check the structure and the equipments, we worked on design in parallel with construction and restoration, and completed in September 2011.

Since the client had the concept of "Convey Japanese Sake Culture to China", Sake-bottle is used as a design motif. The light fixtures in the main hall are made of Sake-bottles. Also, numbers of Sake-bottles are exhibited on the shelves in each room.

The exterior is refurbished with wood louver. Through the gaps between each louver, the interior space can be seen from the street. This louver facade helps conveying the lively atmosphere to the outside, while keeping the interior space comfortably hidden.

With the long narrow building shape, another issue was how to attract customer's attention to the inside. For this reason, we created a courtyard by removing a part of the roof in the center of the building. In the courtyard, new openings are made on the wall in order for customers to see the garden from the main hall. In addition, the ceiling of the corridor running from the main hall to the back-end is characterized by the weathering galvanized steel arch, which is also meant to attract customerí»s attention to the spaces in the back.

In the main hall, the panels of Chinese antique partitions which were abandoned in the former Chinese restaurant are now laid on the counter top like a patchwork. Such old-fashioned materials are contemporized in this manner.

Many of the light fixtures are custom-made, such as í░Sake-cup lampí▒ at the entrance, and í░cloud lanterní▒ in the private rooms which is made by a Chinese lantern manufacturer.

There are many varieties of Chinese craftsmanship integrated together in this restaurant.

 


Project nameú║
Sake MANZO
Design:
Beijing Matsubara and Architects
Architect:
Hironori MATSUBARA,
Kazunori YAMAGUCHI
Address:
Chaoyang district, Beijing, China(Tel:010-6436-1608)
Total floor area:
382 sq. m.
Design period:
Apr - Aug. 2011
Completion:
Sep. 2003
Construction:
LI Qiyun
Client:
Beijing Yilin Chuangye Shangmao Ltd
Photographer:
Misae HIROMATSU